Blogul ParfumLand

Note de parfum – care sunt notele perfecte pentru tine?

Anca
06.04.2022 16:53
Note de parfum – care sunt notele perfecte pentru tine?

Fie că vorbim despre parfum, apă de parfum sau apă de toaletă, componentele individuale ale acestora sunt împărțite în trei categorii – vârf, mijloc și bază.

Cu siguranță ați observat faptul că parfumul își schimbă mirosul de la o oră la alta. Aceste diferențe apar nu numai la intensitatea parfumului ci și la aromele pe care noi le simțim pentru că notele parfumului se schimbă.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este următoarea – „Care sunt notele din parfum ce persistă cel mai mult?” Parfumurile au, în general, o durată de persistență diferită care este dată de ingredientele și concentrațiile de esențe folosite.

De exemplu, parfumurile care au în compoziția lor mosc, ambră sau oud vor persista mai mult timp și vor avea o intensitate mai accentuată datorită faptului că și intensitatea naturală a produselor este mai puternică. Parfumierii folosesc anumite ingrediente (denumite și ingrediente fixative) care fac parfumul să dureze pentru mai mult timp.

După aplicarea parfumului pe piele, mirosul acestuia se va schimba odată cu trecerea orelor datorită eliberării treptate a notelor. În rândurile următoare vom discuta detaliat despre notele parfumurilor, când se simt și cum influențează acestea persistența parfumului.

Notele de vârf ale parfumului

Notele de vârf sunt denumite și note de început deoarece sunt notele pe care le simțim imediat după pulverizarea parfumului. Pentru că sunt primele note, parfumierii pun accent deosebit pe acestea pentru că, știm cu toții, cât de importantă este prima impresie.

Cel mai adesea, în notele de vârf ale parfumurilor vom regăsi tonuri florale (precum bergamota, iris, magnolia), citrice (portocala, lămâia, mandarina) sau tonuri fructate (precum cele de pepene, piersică) pentru că sunt note ușoare, se evaporă destul de repede iar după 10-15 minute nu se vor mai resimți.

Atunci când vă decideți asupra unui tip de parfum trebuie să aveți în vedere și notele care se vor simți după evaporarea celor de început.

Notele de mijloc ale parfumului

Notele de mijloc le regăsim și sub denumirea de „note de inimă” pentru că sunt notele care reprezintă parfumul ales. Practic, notele inimă se vor resimți, subtil, încă de la prima pulverizare a parfumului însă „își vor intra în rol” abia după ce notele de vârf se vor încheia.

Notele inimă vor fi eliberate treptat, împreună cu notele joase, care vor fi de o intensitate scăzută. Acestea vor persista câteva ore, în funcție de calitatea parfumului și de tipul acestuia – dacă este apa de parfum, apă de toaletă sau parfum. Poți vedea aici care este diferența dintre EDP și EDT. În cazul unui parfum bun, notele de mijloc pot rezista chiar și 2 ore.

De regulă, pentru notele de mijloc sunt folosite uleiuri cu intensitate ridicată – note lemnoase, dulci, florale, mirodenii sau condimente. Cele mai populare note de mijloc sunt date de iasomie, ylang-ylang, scorțișoară, cardamom, piper, lemon grass sau mușcată. Desigur, acestea variază și sunt combinate cu alte note, în funcție de parfumul pe care îl alegem.

Notele de bază ale parfumului

Notele de bază poartă și denumire de note joase și asta pentru că sunt ultimele note pe care le vom simți de la pulverizarea parfumului și până la evaporarea notelor anterioare. Notele de bază sunt cele care persistă cel mai mult timp pe piele. În cazul parfumurilor bune, acestea pot persista chiar și 6 ore. Notele de bază încep să se simtă, subtil, după prima oră de la aplicarea parfumului și oferă parfumului rezistență.

Rolul notelor de bază este acela de a încetini evaporarea notelor de mijloc, fixează aroma și oferă rezistență parfumului. Din această cauză, notele de bază sunt, de regulă, foarte bogate în aromă, puternice și persistente.

Printre cele mai populare note de bază folosite de către parfumieri regăsim vanilia, moscul, ambra (chihlimbar), patchouli, note lemnoase (cedru, lemn de santal) sau note de mușchi. Depunerea mirosului/parfumului pe piele este denumită și „uscare”.

Cum putem identifica notele în parfumuri?

Notele parfumului pot fi identificate încă de la prima secundă după pulverizare. După cum spuneam în rândurile anterioare, notele de vârf sunt cele care se simt prima dată și rezistă cel mai puțin însă impactul este cel mai puternic și important. Mai apoi vom simți notele de mijloc care pot rezista până la 2 ore iar ultimele tonuri resimțite sunt notele de bază (rezistă și mai mult de 6 ore). Fiecare notă folosită în parfum adaugă calitate și persistență.

Cele mai folosite categorii de note includ notele fresh, florale, picante, lemnoase dar și tonurile de mosc. Fiecare sunt atent folosite în categoria de note unde se potrivesc cel mai bine.

Notele fresh sunt note ușoare, de obicei citrice și sunt foarte populare atât în parfumurile de bărbați cât și în cele de femei. Le vom resimți prima dată după pulverizare pentru că adesea sunt folosite în notele de vârf. Bergamota și portocala oferă parfumurilor note ușor dulci și foarte fresh iar notele de lămâie combinate cu bergamotă vor face ca parfumul să fie ușor ”acid” și cu miros puternic.

Notele florale din parfumuri oferă naturalețe și de obicei sunt resimțite după mai mult de 15 minute de la aplicarea parfumului deoarece pot fi folosite și în notele de mijloc. Iasomia este una din cele mai populare arome, o combinație dintre floral și fructat iar ylang-ylang aduce parfumului o notă tropicală. Un parfum floral cu o persistență ridicată este U.S Prestige White Crystal pentru femei.

Notele fructate sunt folosite și ele în notele de mijloc pentru că se îmbină perfect cu restul notelor, sunt persistente și oferă rezistență parfumului. Printre cele mai populare enumerăm notele de mure, mosc, notele de măr și căpșune ce oferă un vibe dulce și aromat parfumului.

Parfumurile cu note picante sunt extrem de populare și apreciate pentru că sunt parfumuri puternice. De obicei, notele picante sunt asociate cu cele florale, combinate în notele de inimă ale parfumului. De exemplu, scorțișoara și nucșoara oferă parfumului o tentă dulce.

Notele lemnoase precum lemnul de santal sau cedru sunt unele din cele mai populare pentru că au o persistență ridicată. New Brand Prestige Volcano este un parfum pentru bărbați ce are ca note de bază pacthouli, cedru și vetiver.

Cum fac parfumul să persiste mai mult?

Știm foarte bine că persistența parfumului pe piele este dată și de pH-ul pielii dar și de calitatea parfumului folosit. Totuși pentru a prelungi „viața” parfumului pe piele poți urma aceste sfaturi:

  1. Folosește parfumuri de calitate – acestea vor persista mai mult timp atât pe piele cât și pe haine și orientează-te către parfumurile cu santal, cedru, mosc sau oud.
  2. Hidratează bine pielea înainte de a aplica parfumului – o piele uscată va face ca parfumul să persiste mai puțin. Folosește o cremă sau o loțiune fără parfum
  3. Aplicați parfumul la încheieturi, pe gât, decolteu, antebraț sau tâmple – sunt zone calde ce stimulează dezvoltarea parfumului
  4. Aplicați parfumul și pe haine sau pe păr
  5. Puteți folosi produse complementare parfumului – creme, gel de duș – pentru accentuarea notelor

Cu cât un parfum durează mai mult cu atât este mai bun și mai concentrat însă nu doar concentrația acestuia este importantă ci și ingredientele folosite pentru acesta.