Blogul ParfumLand

Care este diferența dintre EDP și EDT?

Anca
07.03.2022 15:39
Care este diferența dintre EDP și EDT?

Trebuie să fim foarte atenți la termenii EDP (eau de parfum) și EDT (eau de toilette) atunci când alegem să cumpărăm un parfum, pentru că ei ne oferă indicii despre intensitatea și longevitatea acestuia. Principala diferență dintre o apă de parfum și o apă de toaletă constă în concentrația esenței.

La baza fiecărui parfum stă esența de parfum și anume amestecul de uleiuri esențiale, parfumuri sintetice și extracte animale. Esența de parfum este foarte concentrată și trebuie să fie diluată cu apă sau alcool pentru a avea o aromă plăcut. Parfumurile pe care noi le purtăm zi de zi sunt compuse dintr-un amestec de alcool, uleiuri esențiale și apă.

Apa de parfum este mai puternică decât apa de toaletă pentru că are o concentrație mai mare de uleiuri esențiale, în raport cu conținutul de alcool. De asemenea, între EDP și EDT se poate observa și o anumită diferență de aromă, deoarece alcoolul influențează modul în care este perceput mirosul unui parfum. 

Apa de parfum conține 8-15% uleiuri esențiale și 85% alcool și este comercializată în flacoane cu pulverizator. Fiind destul de concentrată, apa de parfum trebuie utilizată cu grijă. 

Deoarece apa de toaletă conține o cantitate mai mică de uleiuri aromate (4-8%), mirosul său dispare în câteva ore. Primele note eliberate (notele de vârf) sunt cele mai dominante și se simt imediat după aplicare, dar conținutul ridicat de alcool din EDT face ca mirosul acestor note să se evapore rapid.

Chatler You&Me este o apă de parfum pentru femei, cu note de zmeură, mandarină, bergamotă, iasomie, lemn de santal, vanilie care persistă mult timp și este replica parfumului de la Cacharel - Yes I Am

Când purtăm EDT și EDP?

Apa de toaletă poate fi purtată zilnic, în special în sezonul cald. În ceea ce privește apa de parfum, aceasta ar putea deveni obositoare pe timpul zilei, atât pentru purtător, cât și pentru persoanele din jurul său, deoarece are o aromă mai intensă. Cuba Royal este o apă de toaletă, replică a parfumului pentru bărbați Paco Rabanne 1 Million, care are ca note de vârf menta și portocalele. O apă de toaletă fresh și puternică în același timp, ce poate fi purtată indiferent de momentul zilei.

Apa de parfum persistă însă mai mult decât apa de toaletă. În momentul în care notele de vârf se evaporă, intră în scenă notele de mijloc, iar la final apar notele de bază persistente care de obicei sunt fie dulci, fie lemnoase.

Deoarece apa de parfum este mai intensă decât apa de toaletă, este potrivită mai ales pentru seară și sezonul rece. Dacă ți place foarte mult un parfum, ar fi bine să-ți cumperi atât varianta EDP cât și varianta EDT, pentru a te putea bucura în fiecare moment de mirosul său.

Totuși, cu o zi înainte de a cumpăra un parfum, ar fi bine să mergi într-un magazin de specialitate și să-l testezi. Amintește-ți că pielea ta are propriul miros și influențează foarte mult aroma parfumului. Mirosul unui parfum poate să difere, de asemenea, și în funcție de anotimp, de ambient și starea de spirit.

O apă de parfum care persistă foarte bine pe piele este Creation Lamis Just Perfect Dream - este o apa de parfum replică pentru ”Lancome - La Vie Est Belle”. O replică de parfum reușită și persistentă.

Ce alte tipuri de parfum mai există?

În afară de EDP și EDT mai există și alte tipuri de parfum, însă nu la fel de cunoscute ca cele prezentate mai sus.

  • Eau Fraiche

Eau Fraiche este un parfum ușor care poate fi pulverizat pe îmbrăcăminte. Acesta conține o concentrație foarte mică de uleiuri esențiale, cuprinsă între 1 și 3%. Deoarece are o concentrație mică de alcool și un conținut mare de apă este potrivit pentru persoanele cu pielea sensibilă.

Parfumurile Eau Fraiche sunt împărțite în mai multe categorii: orientale, lemnoase, fresh, parfumuri florale/fructate și altele. Poți alege tipul parfumului în funcție de propriile preferințe și de anotimpul în care dorești să-l folosești.

  • Apă de colonie (EdC)

Acest tip de parfum are o concentrație de 2-4% de uleiuri esențială, iar mirosul său rezistă timp de aproximativ 2 ore. Deoarece are un conținut minim de parfum, aroma sa este plăcută și discretă, ceea ce înseamnă că poate fi purtat zilnic, inclusiv în zilele toride de vară. 

Apa de colonie conține note proaspete de citrice care se evaporă rapid, de aceea este folosită în principal pentru a oferi un efect răcoritor pe timpul zilei.

  • Ulei parfumat

Acest parfum pe bază de ulei nu doar că oferă un miros plăcut pielii, ci o și hidratează. Femeile care au pielea uscată sigur se vor bucura de avantajele unui ulei parfumat.

Fiind un ulei, acest tip de parfum nu irită pielea sensibilă. Așadar, este perfect pentru cei care vor să miroase bine, dar nu pot folosi produse ce conțin alcool. Mirosul uleiului parfumat depinde de mai mulți factori, precum temperatura aerului și pH-ul pielii.

  • Parfumuri de nișă

Parfumurile de nișă sunt dedicate atât persoanelor pasionate de anumite parfumuri, cât și celor care nu se feresc să încerce alte esențe, mai deosebite. Aceste parfumuri sunt compuse din ingrediente rare aduse din toată lumea, care nu se găsesc în parfumurile clasice. Printre aceste ingrediente se numără iris de la Grasse, ambergris, trandafir de Damasc.

Cei care doresc să se simtă unici și să încerce și altceva în afară de parfumurile obișnuite, ar trebui să-și îndrepte atenția spre parfumurile de nișă.

  • Esență de parfum

Acesta este cel mai pur parfum cu cel mai intens și mai persistent miros, deci nu este de mirare că prețul său este destul de piperat. Esența de parfum conține aproximativ 20-40% uleiuri esențiale și persistă între 6 și 8 ore. Este potrivită pentru persoanele cu pielea sensibilă, deoarece conține o concentrație mică de alcool, iar riscul de a usca și irita pielea este redus.

  • Aftershave

Aftershave-ul este acel produs pe care bărbații îl aplică pe față după ce se bărbieresc. Acesta are rolul de a calma pielea după ras și de a împiedica apariția unei infecții ce poate rezulta în urma unei tăieturi. Un aftershave conține aproximativ 2-4% ingrediente parfumate.

Alte etichete pentru parfumuri mai puțin utilizate

  • Legere - numele dat unui parfum original disponibil într-o variantă mai ușoară. Un parfum etichetat ca fiind Legere, poate avea o compoziție ușor diferită de cea originală.
  • Extreme - această denumire este folosită pentru aromele cu o concentrație ridicată de parfumuri.
  • Eau de Solide (EdS) - sunt acele produse care au un conținut de parfumuri de cel mult 1%. Acestea nu sunt folosite pentru a parfuma, ci pentru a reîmprospăta pielea după duș.