Blogul ParfumLand

Parfumuri orientale - de ce sunt considerate parfumuri de lux?

Anca
12.05.2022 19:25
Parfumuri orientale - de ce sunt considerate parfumuri de lux?

Parfumurile orientale au în componenta diferite arome precum mosc, oud, tămâie dar si alte note puternice. Acestea datează de câteva mii de ani și sunt considerate parfumuri de lux datorită ingredientelor scumpe care sunt folosite în conceperea lor dar și a mirosului deosebit ce încântă simțul olfactiv.

Ceea ce le face însă atât de interesante este faptul că deși au trecut atâtea mii de ani de când au fost inventate, compoziția lor nu s-a schimbat foarte mult între timp, fiind realizate cu aproape aceleași ingrediente ca la început.

 

În trecut, aceste parfumuri erau folosite doar de persoanele înstărite din orient, din țări precum India și Arabia, de unde aceste mirosuri sunt originare. Din fericire, în zilele noastre sunt mult mai accesibile, astfel că deși încă sunt considerate parfumuri de lux, ne putem bucura și noi de acestea.

Ingrediente clasice care se găsesc în parfumurile orientale sunt heliotropul, cumarina, lemnul de santal, vanilia, rășina și orris. Aceste ingrediente sunt însă considerate „comune„ deoarece se pot găsi chiar și în parfumurile obișnuite, atât cele pentru femei, pentru bărbați dar și în parfumurile unisex.

Notele unui parfum oriental

Dozajul și mixarea din parfumurile orientale este făcută de specialiști denumiți „maeștri parfumieri”. Aceștia pregătesc cu deosebită atenție parfumurile pentru a mulțumi clienții. Pentru conceperea acestuia, mirosul parfumului este creat și împărțit în funcție de anumite criterii.

Parfumurile trec în general prin 3 stadii de viață, corespunzătoare notelor (de vârf, de mijloc și de bază). Mirosul acestuia se va schimba de la o etapă la alta, în funcție de ingredientele alese din compoziția acestuia.

Notele de varf sunt primele note de parfum resimțite de la pulverizare iar acestea se simt timp de 15-20 de minute de la prima aplicare. După uscarea parfumului, acesta se așează pe piele și se vor simți notele de mijloc. De regula, în notele de varf sunt folosite arome foarte puternice, intense pentru a cuceri olfactiv persoana care testeaza parfumul.

Notele de mijloc sunt în general cele care oferă o anumită familie de arome, cum ar fi aroma florală, citrică etc. și sunt resimtite în primele 2-3 ore de la pulverizarea parfumului pe piele.

Notele de bază sunt cele care la început nu se simt, dar durează cel mai mult și sunt ușor de ținut minte. Sunt simțite în special de persoanele pe lângă care treci, așadar ține cont de acest lucru atunci când alegi un parfum - persoanele de lângă tine vor simți cel mai tare notele de bază a parfumului. Cele mai folosite note de bază în parfumurile orientale sunt patchouli, mosc, ambră, cedru, vanilie și mușchiul de stejar. Acestea persista aproximativ 6-8 ore pe piele, in functie de parfum si notele folosite.

Parfumurile orientale pot fi folosite în fiecare zi, însă specialiștii recomandă să ai o colecție mai amplă pentru a diversifica și alterna mirosurile. Dacă un singur parfum este folosit pentru mai mult timp, corpul tău se va obișnui cu mirosul acestuia iar intensitatea nu va mai fi la fel de puternică. 

Așadar, dacă observi că mirosul unui parfum a scăzut în intensitate, cel mai probabil nu este de la produs, ci de la corpul tău care s-a obișnuit cu mirosul și îi „taie” din intensitate. Acesta este un semn că ar trebui să folosești și alte parfumuri.

Parfumurile orientale, oferite drept cadou

În trecut, având în vedere că erau atât de exclusiviste, parfumurile orientale reprezentau un cadou deosebit pe care îl făceau persoanele înstărite celor dragi. De fapt, erau atât de inaccesibile încât reprezentau un cadou potrivit chiar și pentru familiile regale. În zilele noastre, din fericire sunt mult mai accesibile, însă acestea încă reprezintă un cadou deosebit, fiind considerate în continuare parfumuri de lux.

Așadar, nu trebuie achiziționate doar dacă vrei să-l folosești ci și dacă vrei să faci un cadou deosebit unei persoane dragi. Nu este persoană care să nu aprecieze mirosul delicat al unui parfum oriental.

De ce sunt atât de apreciate?

Parfumurile orientale reprezintă un amestec de esențe și alte materii prime din țările din orient. Fiecare regiune din est are propriile sale arome așadar acesta reprezintă o parte din cultura și istoria regiunii respective. Persoanele ce folosesc un parfum oriental așadar nu vor simți doar un miros plăcut, ci amprenta lăsată de cultura regiunii în care a fost conceput acesta.

Unul din caracteristicile principale care le deosebesc de parfumurile europene este faptul că se deosebesc prin aroma lor puternică oferită de aromele naturale. În timp ce produsele europene conțin mai mult alcool, gama celor orientale asigură o concentrație mult mai mare de parfum. În zilele noastre, există nenumărate combinații de arome, așadar este imposibil să nu găsești unul pe gustul tău.

Aroma exotică și intensă este, bineînțeles, de asemenea o caracteristică importantă pe care o au parfumurile orientale. Spre deosebire de cele europene sau cele de brand, acestea sunt mai puternice și persistente, deoarece astfel de ingrediente naturale nu pot fi găsite în vest.

Un alt aspect important pentru care sunt atât de apreciate este diferența uriașă între parfumurile orientale de femei și cele de bărbați. În timp ce parfumurile orientale pentru femei au o aromă florală, cele masculine au mai degrabă o nota lemnoasă.

Parfumurile orientale se schimbă în funcție de anotimp

Iubitorii de parfumuri orientale cunosc faptul că există arome concepute pentru fiecare anotimp în parte. În funcție de preferințele clientului, acesta poate alege o anumită aromă specifică sezonului respectiv. De exemplu, în sezonul estival, cele mai populare arome sunt de iasomie, mosc, lemn de santal și trandafir. Acestea oferă senzație de prospețime când temperatura este mai ridicată.

Parfumurile orientale sunt unele din cele mai apreciate din lume deoarece sunt un simbol al calității, intensității și al senzualității.